ba logo

Tentoonstelling van 7 april t/m 22 mei 2024  (meer informatie)


- In Topvorm -


met werk van Maria Hees (sieraden, objecten en tassen) en Sonja Koczula (schilderijen en tekeningen).

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 7 april om 16:00 uur.
U bent van harte welkom  (klik hier voor de uitnodiging [pdf])

 

Sonja KoczulaMaria Hees

Logo beeld & Aambeeld

"In Topvorm" - Sonja Koczula en Maria Hees, over Vorm en Vormgeving -

Sonja Koczula ontwikkelt haar eigen vormen en symbolen. Tekens en sporen, maar vooral de kracht en beweging daarvan, zijn altijd het uitgangspunt in haar schilderijen en tekeningen. Ze interesseert zich vooral voor de dynamiek en zo ontstaan opmerkelijke kunstwerken met een bijzonder ruimtelijk effect. Monumentale donkere of, zoals in haar nieuwste series, bijzonder kleurrijke vormen zijn als ornamenten op een heldere ondergrond geplaatst. Expressie en kracht spatten van het doek. Tegelijkertijd verraadt de achtergrond de andere kant van Koczula; met subtiel kleurgebruik schept zij een geheimzinnige en lyrische gelaagdheid. Zo bevat elk schilderij twee werelden waarvan de ene duidelijk zichtbaar en de andere bijna verborgen als poëzie aanwezig is.

Maria Hees verrast met regelmaat het publiek met nieuwe collecties. Ze is voortdurend op zoek naar nieuwe technieken en materialen waarmee ze haar sieraden, objecten en tassen vorm geeft. Zo nodig in harmonieuze samenwerking met specialistische ambachtslieden.
De laatste jaren heeft er in haar werk langzaam een transformatie plaats gevonden. De gebruikswaarde staat niet langer voorop, het beeld en de uniciteit zijn nu belangrijker.
Stapelingen van dunne gekleurde lagen porselein worden volgens de bewerkelijke Japanse nerikomi-techniek gewalst, waardoor ze vervormen en transparant worden, hetgeen een niet helemaal voorspelbaar resultaat oplevert. Door dit proces ontstaat de uiteindelijke vorm. Of het nu een broche of een (wand)object wordt, elk voorwerp is uniek.

Maria Hees viert dit jaar het 9e lustrum van haar carrière, die gelijk opgaat met galerie Beeld & Aambeeld. Al in 1979 had ze – in de Amsterdamse galerie RA – haar eerste tentoonstelling en in datzelfde jaar begonnen Karel Betman en Martha Haveman hun galerie Beeld & Aambeeld. Tijd dus voor een dubbelviering.

Opening De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 7 april om 16:00 uur. Beide kunstenaars zijn daarbij aanwezig en Hans Martin speelt op zijn flamencogitaar.